Θυρεοειδεκτομή
Ο Θυρεοειδής αδένας βρίσκεται μπροστά στο κάτω μισό του λαιμού. Η λειτουργία του είναι σημαντικότατη για τον οργανισμό σας! Παράγει ορμόνες που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό όλων των οργάνων και συστημάτων σας.
Θυρεοειδεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένας σας ή μέρος αυτού. Γίνεται από γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων που έχουν εκπαιδευτεί στην επέμβαση.
Πολύ σημαντικό : Ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει-διαχειριστεί πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου από τον λάρυγγα!
Είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ του Ενδοκρινολόγου σας και του γιατρού που θα διενεργήσει την επέμβαση!
Πότε θα σας συστηθεί η Θυρεοειδεκτομή;
• Καρκίνος Θυρεοειδούς. Είναι ίσως η συχνότερη αιτία Θυρεοειδεκτομής.
• Βρογχοκήλη. Αποτελεί την διόγκωση-αύξηση του αδένα που όμως δεν είναι καρκίνος-κακοήθεια αλλά ούτε φλεγμονή. Διογκούμενος ο Θυρεοειδής είναι πιθανό σε προχωρημένο στάδιο, να επηρεάσει την αναπνοή και την κατάποση.
•Υπερθυρεοειδισμός. Στην περίπτωση αυτή ο Θυρεοειδής αδένας παράγει στον οργανισμό σας, περισσότερη απ’ όσο πρέπει ορμόνη Θυροξίνη. Εάν δεν γίνει δυνατή η συντηρητική ρύθμιση της λειτουργίας με φάρμακα ή με άλλες παρεμβάσεις, τότε ενδείκνυται η Θυρεοειδεκτομή.
• Ύποπτοι όζοι στον αδένα. Ο Θυρεοειδής μπορεί να εμφανίσει «όζους» δηλαδή διογκώσεις, στο εσωτερικό του. Μετά από παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση του ή των όζων (αν είναι περισσότεροι από ένας), μπορεί να διαπιστωθεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος καρκίνου. Σ΄ αυτή την περίπτωση μάλλον θα πρέπει να γίνει Θυρεοειδεκτομή.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.
Η τομή γίνεται σχετικά χαμηλά στον τράχηλο σε μια δερματική πτυχή για να υπάρχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Το μήκος της τομής εξαρτάται από το μέγεθος του θυρεοειδούς. Συνήθως είναι 3-5 εκατοστά.
Μετά το χειρουργείο υπάρχει ένας σωλήνας με ένα μικρό πλαστικό φιαλίδιο στην άκρη του που βγαίνει από το δέρμα κοντά στην τομή. Ονομάζεται παροχέτευση και αφαιρείται την επομένη μέρα.
Είναι ασφαλής επέμβαση ή υπάρχουν κίνδυνοι;
Είναι γενικά, ασφαλής επέμβαση αλλά όπως σε κάθε ιατρική πράξη υπάρχει κάποιος βαθμός πιθανότητας επιπλοκών ακόμα και αν ο γιατρός που σας χειρούργησε τήρησε απόλυτα τους κανόνες.
Ποιες είναι οι επιπλοκές;
• Αιμορραγία. Μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την επέμβαση ή στις πρώτες ώρες. Ο γιατρός που σας χειρούργησε θα εκτιμήσει τι πρέπει να πράξει. Αν χρειαστεί θα πρέπει να οδηγηθείτε πάλι στο χειρουργείο.
• Φλεγμονή στην περιοχή του χειρουργείου
• Υποπαραθυρεοειδισμός. Πιθανόν κατά την επέμβαση να υποστούν κάποιου βαθμού βλάβη οι παραθυρεοειδείς αδένες που βρίσκονται προσκολλημένοι στην οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς αδένα. Οι παραθυρεοειδείς αδένες ρυθμίζουν το ασβέστιο στο αίμα. Εάν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μειωθούν κάτω από ένα όριο θα αισθανθείτε μούδιασμα ή σπασμούς στα άκρα.
• Διαταραχές της ομιλίας και της αναπνοής. Τα δύο σημαντικά νεύρα που κινούν τις φωνητικές χορδές κατά την ομιλία είναι τα κάτω λαρυγγικά νεύρα. Βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με τον θυρεοειδή. Ο τραυματισμός τους κατά την επέμβαση είναι πιθανό να οδηγήσει σε βραχνάδα. Ακραία περίπτωση είναι η εμφάνιση αμέσως μετά το χειρουργείο, δυσκολίας στην αναπνοή. Αν είναι σοβαρού βαθμού θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άμεσα με τραχειοστομία.
Πολύ ενδιαφέρον!